Povijest

*Tekst i fotografije izvorno su objavljeni u katalogu izložbe „Od stare škole do suvremenog muzeja“ postavljene u Muzeju planinarstva 2020. godine.
*Tekst i fotografije izvorno su objavljeni u katalogu izložbe „Od stare škole do suvremenog muzeja“ postavljene u Muzeju planinarstva 2020. godine.

Ožujak 26, 2024

Bogata povijest muzejske zgrade

Autorica teksta: Ana Škriljevečki

Muzej planinarstva smješten je u zgradi u kojoj se nalazila prva ivanečka osnovna škola. „Ovomjestna škola sagrađena je i to posve malena jedna soba i stan za učitelja požrtvovanjem župljanah jošte godine 1839.“, stoji zapisano u školskoj spomenici[1]. Školska zgrada nalazila se južno od župne crkve svete Marije Magdalene uz most na potoku Bistrica u Ivancu. U sjećanju Ivančana ostala je pod imenom „stara škola“.

Ivanečku školu polazili su učenici iz Ivanca i okolnih naselja, čiji se broj neprestano povećavao pa je zgrada nekoliko puta nadograđivana u skladu s karakteristikama tradicijskog graditeljstva. Međutim, skromno opremljene male učionice nisu udovoljavale svim učeničkim potrebama. O školi su se brinuli općina i mjesni školski odbor, a učitelji su nerijetko o vlastitom trošku nastojali poboljšati uvjete za učenje u školskim prostorijama. Prvotno su školu polazili dječaci i djevojčice, a od 1867. godine učenice su odvojene od učenika pa tako u staroj školi djeluje dječačka pučka škola.

U rad škole uključili su se kao mjesni školski nadzornici članovi plemićke obitelji Kukuljević Sakcinski, dugogodišnji gospodari dobra Ivanec. Prosvjetnim, kulturnim i humanitarnim radom u Ivancu posebno se istaknuo ravnatelj škole Mile Valentić. Od školskih učitelja valja spomenuti zagrebačkog nadbiskupa Antuna Bauera i hrvatskog arheologa Stjepana Vukovića. U školskim klupama osnovno su obrazovanje stekle značajne osobe hrvatskog javnog života, među kojima su slikar i grafičar Mirko Rački, arhivist i povjesničar Metod Hrg, paleontolog i speleolog akademik Mirko Malez te sudac Milivoj Županić.

Tridesetih godina 20. stoljeća dječačku školu polazilo je više od četiristo učenika, koje učionice ne mogu primiti pa se nastava izvodi i na drugim lokacijama u Ivancu. Dolaskom ratnih vremena školska zgrada počela se koristiti u vojne svrhe, a tijekom 1943. i 1944. godine uništeni su njezin inventar i školska arhiva te su oštećeni arhitektonski elementi. Nakon odlaska vojske izvode se popravci i prostorije se pripremaju za nastavu, no uvjeti za rad u to su vrijeme bili iznimno teški.

Izgradnjom nove školske zgrade za potrebe osnovnoškolskog obrazovanja, stara škola dana je na upotrebu Školi za učenike u privredi, Ivanec. Škola za učenike u privredi jedna je od prethodnica današnje Srednje škole Ivanec i omogućavala je učenicima steći stručno obrazovanje. U školskoj zgradi djelovala je od kraja pedesetih do sredine šezdesetih godina 20. stoljeća, a potom se u njoj uređuju radionice namijenjene praktičnom radu štićenika Odgojnog zavoda za mušku omladinu „Pahinsko“ Ivanec (danas Odgojni dom Ivanec). Krajem devedesetih godina zgrada je prepuštena zubu vremena.

Stara škola ponovni procvat doživljava u novome stoljeću. Prvotno je predana na korištenje Ivanečkom klubu kolekcionara za održavanje povremenih izložaba. Potom građevina prelazi u potpuno vlasništvo Grada Ivanca te u njoj počinje uređenje suvremenoga muzeja. Godine 2014. službeno je osnovan Muzej planinarstva te započinje prva faza radova koja obuhvaća dio stare škole. Prilikom njezine obnove i revitalizacije nastojalo se sačuvati osnovne elemente izvornog arhitektonskog oblikovanja školske zgrade. Novi muzej posvećen planinarstvu te dubokoj povezanosti Ivančana sa svojom gorom Ivanščicom svečano je otvoren 24. veljače 2017. godine. Iste je godine muzejska zgrada prepoznata i zaštićena kao lokalno kulturno dobro zbog svoje izuzetne vrijednosti i povijesnog značaja za razvoj školstva u Ivancu. Narednih godina očekuje se završetak radova na muzejskoj zgradi i uređenje stalnog postava Muzeja planinarstva, pa će stara škola zasjati u potpuno novom sjaju.

[1] Spomenica (Ivanečke) Dječačke škole od 1880. do 1925. godine, knjiga I., str. 1–2, arhiv OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec.

Galerija slika
View the embedded image gallery online at:
https://muzej-planinarstva.hr/povijest#sigProId19e5b9d81c

Informacije

Ulica Rudolfa Rajtera 5
42240 Ivanec
OIB: 31630239504
MB: 04624670
IBAN: HR4123600001103073350
T: 042 351 712
E: info@muzej-planinarstva.hr

Muzej planinarstva logo

Muzej planinarstva

Korisni linkovi

GRAD IVANEC

TZ GRADA IVANCA

 


Muzej planinarstva  © 2024. Sva prava pridržana.