Pjesnički susret „Kolovrat riječi“ okupio čak 42 pjesnika

Lipanj 3, 2024

Festival poezije u pokretu „Kolovrat riječi“ održan je prošle subote, 1. lipnja 2024. osmi put u Ivancu i ivanečkome kraju.

Ovogodišnji je susret okupio izniman broj sudionika, čak 42 pjesnika iz različitih dijelova sjeverozapadne Hrvatske i šireg područja – Varaždina, Čakovca, Zagreba, Ludbrega, Stubičkih Toplica, Donje Stubice, Brckovljana, Vrbovca, Kumrovca, Sračinca, Gornjeg Kneginca, Varaždin Brega, Lobora, Virovitice, Pitomače, Oroslavlja i Ivanca.

Prva pjesnička točka tradicionalno je održana u Muzeju planinarstva, a voditelji susreta bili su Veronika Štefanko i Darko Foder koji je sve prisutne pozdravio na ivanečkom govoru kako bi osjetili izvornost mjesta u kojem se nalaze.  

U ime suorganizatora manifestacije, Grada Ivanca, okupljenima se obratio zamjenik gradonačelnika Marko Friščić. Osim što je pjesnicima zaželio toplu dobrodošlicu u Ivanec, organizatorima je pružio potporu u daljnjem razvoju manifestacije.

Zamjenik gradonačelnika sve je prisutne iznenadio recitacijom autorske pjesme „Stari štacun“ koju je napisao u osnovnoj školi, a posvećena je prvoj ivanečkoj samoposluzi.

Posjetiteljima se potom obratila kustosica Muzeja planinarstva Ana Škriljevečki koja je iskazala zadovoljstvo što se Muzej uz Grad Ivanec ove godine prvi put uključio u suorganizaciju susreta te time podupro neumoran trud i zalaganje ivanečkih pjesnika.

Kustosica je prisutne upoznala s muzejskim aktivnostima i novootvorenom suvenirnicom u kojoj su svi zainteresirani mogli kupiti poklon za uspomenu na posjet Ivancu.

Uz brojne sudionike, pjesnike i njihove pratnje, otvorenju manifestacije prisustvovala je i direktorica Turističke zajednice grada Ivanca Jelena Županić.

Nakon uvodnih govora uslijedilo je pokretanje „Kolovrata riječi“, odnosno čitanje odabranih pjesama, a potom su sudionici krenuli u obilazak pjesničke rute koja je ove godine obuhvatila Područnu školu Tina Ujevića u Salinovcu, livadu uz rijeku Bednju kod OPG-a Marković i Društveni dom Stažnjevec.

Svaka pjesnička točka imala je posebnu tematiku. U školi u Salinovcu čitana je poezija vezana uz djecu, školu, djetinjstvo i znanje, a na livadi OPG-a Mladena Markovića, nedaleko konja na ispaši, govorena je poezija na temu vode, životinja i prirode.

Susret je završio u Društvenome domu Stažnjevec gdje se pjesnicima predstavila Kulturno umjetnička udruga Stažnjevec, a nakon poezije uslijedio je prigodni domjenak.

Troškove domjenka te vodu i sokove za sudionike podmirili su Grad Ivanec i Muzej planinarstva. Domjenak je pripremio restoran BVB iz Ivanca, a svoje nagrađivano vino donirao je Ivan Sanković. Događanje je poduprla Turistička zajednica grada Ivanca koja je za svakog sudionika osigurala promotivne materijale. Organizatori ovogodišnje manifestacije ponovno su bili ivanečki pjesnici Ljiljana Vuglač i Darko Foder.

Informacije

Ulica Rudolfa Rajtera 5
42240 Ivanec
OIB: 31630239504
MB: 04624670
IBAN: HR4123600001103073350
T: 042 351 712
E: info@muzej-planinarstva.hr

Muzej planinarstva logo

Muzej planinarstva

Korisni linkovi

GRAD IVANEC

TZ GRADA IVANCA

 


Muzej planinarstva  © 2024. Sva prava pridržana.