Izložba „Letters“ Roberta Gečeka

Veljača 1, 2024

Multimedijska izložba „Letters“ Roberta Gečeka, otvorena u Noći muzeja, dostupna je za razgled do 29. veljače 2024. godine.

Likovni ciklus Letters (što u doslovnom prijevodu znači slova, pismo ili vizualne razglednice) spoj je stručnosti Roberta Gečeka u grafičkom dizajnu, i njegove strasti prema fotografiji. Na fotografijama s putovanja umjetnik primjećuje sveprisutne znakove, točnije slova, na koja smo, kao prolaznici, postali imuni. Motiviran potrebom za kreativnim izražavanjem, skrivene kadrove ručno uvećava i dodatno naglašava žarkim bojama kako bi, na posljetku, jedva uočljivi efemerni detalji postali dominantnim dijelom vizuala.

Geček korištenjem fotografskog medija kao likovne podloge zadire u pojam primijenjene grafike koja je digitalni spoj fotografije i vizualne komunikacije. Spajanjem apstraktnog i konkretnog, odnosno inkorporacijom dvaju umjetničkih izričaja (grafičkog dizajna i fotografije), autor dokazuje da je za njega svijet bogatstvo izvora inspiracije koja ga potiče da oživi skriveno te pritom uspostavi dojam opće razigranosti.

Pretvaranjem putopisnih fotografija u umjetničko djelo, Geček stvara jedinstveni likovni doživljaj te nas vodi na estetsko putovanje puno osobnih dojmova. Tako putopisne fotografije iz Rio de Janeira, Bangkoka, Phuketa, Istanbula, ali i lokalne špilje Vindije i grada Ivanca postaju podloga za autorovo kreativno izražavanje. Intervencijom, snimljene fotografije ne samo da zaustavljaju stvarni životni trenutak u kojem se dokumentira kultura određenog kraja, ljudski običaji ili povijest, već prezentiraju spomenuta mjesta iz umjetnikove perspektive.

Kako je svaki izloženi rad produkt autorovog intimnog pogleda na svijet te promišljanja o kompleksnosti banalnih stvari koje nas okružuju i oblikuju nam život, ovim likovnim ciklusom Geček uspostavlja vizualnu komunikaciju s promatračem te ga potiče da promotri svijet iz drugačijeg kuta. Sintezom fotografskog medija i ručno docrtanih slova autor potiče recipijenta da samostalno krene istraživati skriveno u svijetu koji ga okružuje te prepozna umjetnost i kreativnost u naizgled običnim svakodnevnim stvarima.“ (Klara Macolić Kuparić)

Izložba je postavljena u novome dijelu muzejske zgrade te se može razgledati uz prethodnu najavu na broj telefona 042 351 712 ili na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Informacije

Ulica Rudolfa Rajtera 5
42240 Ivanec
OIB: 31630239504
MB: 04624670
IBAN: HR4123600001103073350
T: 042 351 712
E: info@muzej-planinarstva.hr

Muzej planinarstva logo

Muzej planinarstva

Korisni linkovi

GRAD IVANEC

TZ GRADA IVANCA

 


Muzej planinarstva  © 2024. Sva prava pridržana.