Međunarodni dan muzeja protekao u istraživanju, igri i praktičnom učenju

Svibanj 20, 2024

Muzej planinarstva u suradnji s Turističkom zajednicom grada Ivanca obilježio je u petak 17. svibnja 47. Međunarodni dan muzeja.

Sukladno ovogodišnjoj temi „Muzeji za edukaciju i istraživanje“ za najmlađe posjetitelje pripremljen je prigodni edukativni program u kojem su sudjelovala 63 učenika u pratnji svojih učiteljica.

Na sudjelovanje u programu pozvane su škole iz Ivanca i šire okolice (Salinovec, Jerovec, Prigorec, Radovan, Tužno, Završje). Pozivu su se odazvale učiteljice Ivančica Krtanjek, Gordana Habek i Tatjana Črepinko te knjižničarka Draženka Stančić iz OŠ I. K. Sakcinskog, Ivanec i učiteljica Marija Vidović iz PŠ Kuljevčica.

U Muzeju planinarstva posjetitelje je dočekala kustosica Ana Škriljevečki koja im je ukratko predstavila djelovanje Muzeja te novootvorenu muzejsku suvenirnicu. Pojedini su se učenici iznenadili kad su saznali da se u muzejskoj zgradi nekada nalazila prva ivanečka pučka škola.

Nastavak programa odvijao se u muzejskoj dvorani. Dok su se neke grupe učenika odlučile za gledanje filma „Ivanečke baštinske priče“, druge su se upustile u uzbudljivu igru pronalaženja muzejskih predmeta uz rješavanje radnih listića. 

Na pitanje učiteljice Ivančice Krtanjek kako im je u Muzeju planinarstva, učenici 3.c razreda OŠ Ivanec jednoglasno su izjavili: „Super!“.

Nakon posjeta Muzeju planinarstva učenici su se uputili do Centra za posjetitelje „Kukuljević“ kroz koji su ih vodile direktorica Turističke zajednice grada Ivanca Jelena Županić i studentica Petra Šoštar.

Kroz praktično učenje i istraživanje posjetitelji su se upoznali s ivanečkom fotografijom i rudarstvom, industrijskom granom koja je bila vrlo značajna za ekonomski razvitak ivanečkog kraja, a kroz virtualne naočale zavirili su u svijet nekadašnjeg Starog grada Ivanca. Također su mogli vidjeti umanjenu repliku mlinskog kola koja tijekom svoje vrtnje prikazuje fotografije svih 19 nekadašnjih mlinova na Bistrici.  

Za kraj, učenicima je prezentirana interaktivna karta Ivančice gdje su sami istraživali staze koje vode na vrh planine, vidikovce i kulturnu baštinu, a najzanimljivija je bila igra balonima za koju se čekalo u redu.

Međunarodni dan muzeja također su iskoristili građani grada Ivanca za posjet Muzeju planinarstva gdje su ponajprije razgledali muzejsku suvenirnicu, a nekoliko suvenira s logom Planinarskog grada za poklon je „otputovalo“ čak do Vodica.

Informacije

Ulica Rudolfa Rajtera 5
42240 Ivanec
OIB: 31630239504
MB: 04624670
IBAN: HR4123600001103073350
T: 042 351 712
E: info@muzej-planinarstva.hr

Muzej planinarstva logo

Muzej planinarstva

Korisni linkovi

GRAD IVANEC

TZ GRADA IVANCA

 


Muzej planinarstva  © 2024. Sva prava pridržana.